BLOGTIPS: STARTEN MET BLOGGEN & INSTAGRAM

Gepubliceerd op 24 november 2019 19:17

Bijna dagelijks krijg ik de vraag hoe ik ben gestart met bloggen, en hoe ik mijn kanalen heb kunnen uitbreiden. Ik blog nu al een jaar.

Mijn blog maakt mij oprecht gelukkig, en dat gevoel gun ik iedereen. 

Daarom besluit ik een artikel te maken en plaatsen over hoe je succesvol kan bloggen. 

Hoe start je nu eigenlijk met een blog en Instagram?

LEES SNEL VERDER!

VOORDAT JE BEGINT

Deze opmerking hoor ik bijna wekelijks: oh, jij verdient geld met bloggen? Mensen denken dat het gemakkelijk is, dat ik gewoon geld verdien en gratis dingen krijg zonder ik mijn handen ervoor uit de mouwen moet steken. Ik antwoord meestal met: ja, zeker doen! Omdat ik hoop dat ze het dan effectief zelf gaan proberen, en ze dan merken dat het wél hard werken is. Voordat je begint aan een blog moet je jezelf eerst een paar dingen afvragen: Wil ik dit doen om de juiste redenen? Wat wil ik bereiken met mijn blog of Instagram?

 

1. PLANNEN

Hou om te beginnen even een brainstorm-sessie met jezelf. Probeer voor jezelf te bepalen op welke manier je wilt bloggen. Wil je effectief een website om op te bloggen? Of hou je het enkel bij Instagram, YouTube of een ander kanaal? Mijn advies is om goed na te denken over wat je zelf wilt. Als je een website maakt, kruipt er misschien wel meer tijd in het schrijven van je artikels, maar je hebt wel de mogelijkheid om meer content te maken.

 

Bepaal voor jezelf ook de doelen die je wilt bereiken. Waarom begin je met een blog? Wil je het enkel als een hobby houden, of wil je er ook op termijn je beroep van maken? Waar wil je staan na een maand, na drie maanden, en na een jaar? Schrijf op wat je hoopt, maar wees wel realistisch.

 

Bedenk ook hoe vaak je gaat posten. Begin met een realistisch doel: Regelmatig posten is één van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden, dus neem niet teveel hooi op je vork. Als je na een aantal maanden merkt dat je één post per week goed haalbaar is, probeer er dan eens twee per week.

 

I AM XENA

2. EEN NAAM KIEZEN & LOGO

Geloof het of niet, dit was voor mij echt een moeilijke stap. Ik wou iets dat gemakkelijk bekte, en waarmee ik nog alle kanten uit kon. Heel lang twijfelde ik tussen I AM XENA en ATXENA. Ik ben blij dat ik voor I AM XENA heb gekozen, want op deze manier draait het toch wat meer om mij en om wie ik ben. Het is ook meteen duidelijk dat mijn naam Xena is. Kies iets waar je je duidelijk goed bij voelt, en laat je niet leiden door anderen. Jij moet de naam van je blog nog duizend keer uitspreken, dus zorg ervoor dat je er volledig achter staat! 

 

Bij een goede naam hoort uiteraard ook een goede huisstijl. Ontwerp een logo - of laat er eentje ontwerpen - dat past bij je concept. Mijn logo heb ik zelf ontworpen. Ik had een paar pogingen nodig, maar uiteindelijk was ik tevreden met het resultaat. Denk ook even na over je kleuren. Ik hield het gewoon clean door zwart te gebruiken. 

3. EEN PLATFORM KIEZEN

De drie meest bekende platform zijn volgens mij Wordpress.com, Wordpress.org en Blogger. Als ik moet kiezen tussen Wordpress en Blogger, kies ik zonder twijfelen voor Wordpress. Het heeft gewoon veel meer mogelijkheden. Blogger is anderzijds wel een stuk gemakkelijker in gebruik, maar je hebt gewoon echt veel minder mogelijkheden naar de toekomst. Ik ben zelf begonnen met een gratis Blogger website, en ik heb vervolgens een eigen domein gekocht en een thema toegevoegd. Het was een heel avontuur met ups&downs. Zoek even de voor- en nadelen van de verschillende platforms op, en maak zo de beslissing over hoe jij gaat bloggen.

4. ARTIKELS KLAARZETTEN

Als je helemaal zeker bent van het concept van je blog, kan je beginnen met artikels schrijven. Ik wist al een hele tijd waarover ik wou schrijven, en had veel ideeën in mijn hoofd, maar toch is het een goed idee om vooruit te werken, binnen no time ben je die voorsprong kwijt. Ik vind het trouwens ook altijd fijn om een reserve-artikel klaar te hebben staan, voor als ik écht iets niet op tijd kan afwerken. Als je één keer per week gaat posten, zorg dan dat je vijf artikels klaar hebt staan voordat je online gaat.

 

EN VERDER

Probeer iets te zoeken wat jouw blog onderscheidt van de anderen. Wat maakt jouw uniek? Maak je posts persoonlijk, en zorg voor kwaliteit. Hetzelfde geldt ook voor je Instagram-account. Zo vaak zie ik een feed waarvan ik denk: wéér zo eentje. De accounts die echt persoonlijkheid bieden, springen er voor mij meteen uit, en die vind ik intressant om te volgen.

 

 

DON'TS

Bloggen is niet altijd gemakkelijk, en zeker in het begin komt er heel wat bij kijken. Wees daarom realistisch, en verwacht geen tienduizenden bezoekers in je eerste maand. Toen ik begon, was ik al blij als ik honderd bezoekers had! Mijn tip is daarom: Geef niet op. In het begin twijfelde ik ook of het het wel waard was, maar ik heb doorgezet, en daardoor sta ik nu waar ik nu sta. Nog een don't is om vanaf het begin te mailen naar bedrijven om te vragen of ze je gratis spullen willen opsturen. Dat komt heel onprofessioneel over, zeker als je nog niets hebt om te laten zien. Als je hard genoeg blijft doorwerken, geraak je er wel, en dan sturen bedrijven naar jou of jij hun spullen wilt testen! Heb dus geduld, en hou vol.

 

 

Ik hoop dat jullie dit artikel intressant vonden. Ik wil zeker vaker mijn ervaringen en tips delen over het bloggen, dus laat zeker iets weten als je dit soort artikels leuk vindt. Heb je vragen voor mij over bloggen, Instagram of iets anders, laat het me zeker weten in de comments of via mail: Xenabrants@hotmail.com of via info@iamxena.com .

Heb jij nog tips? Heb jij zelf een blog? Zou je een blog willen starten?

 

 

P.S.: Volg je me al?


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.